Pentru multi proprietari de case, apa pe care o folosesc este furnizata de un utilitar local responsabil cu obtinerea apei de la sursa ei, de mai multe ori aflata la multi kilometri departare de locul in care este amplasata casa. Pentru multi proprietari de case, insa, sursa de apa este mult mai aproape de caminul acestora.

Foarte multe familii de romani primesc apa de baut si pentru intretinerea gospodariei din putul individual pe care il detin in proprietatea lor privata. Exista trei motive de baza pentru care un proprietar ar fi nevoit sa cheme un antrepenor din aceasta industrie: daca nu exista un serviciu public de apa, daca un put existent are nevoie de reparatii sau daca exista o sursa independenta de apa pentru udarea peluzei ori folosirea masinii de spalat.

Un put poate fi forat pe aproape orice lot. Practic, daca poti obtine echipamentul de forat pe proprietate, echipament care este aproape de marimea unui camion de beton –  poti fora acel put.

In unele zone ale tarii, puturile sunt forate in nisip relativ moale ori in pietris. Odata ce ajungi la acviferul respectiv, nisipul este saturat si fantana produce apa foarte repede. In alte zone, fantanile sunt forate de obicei in roca tare.

In majoritatea cazurilor, un excavator va incepe prin a sapa o gaura de aproximativ 8 inci in sol si apoi va continua sa sape in pamant aproximativ 20 de metri, in piatra tare. O carcasa cu diametrul de sase inci este introdusa in gaura, iar mortarul este injectat in jurul carcasei pentru a mentine apa din sol.

Specialistul foreaza apoi mai departe in piatra tare, fie prin imprastierea si pulverizarea pietrei, fie prin forarea prin aceasta, pana cand fracturile din piatra folosita initial permit ca o cantitate suficienta de apa sa curga in gaura. Gaura va incepe in cele din urma sa se umple cu apa. Ceea ce este important totusi este cat de repede se va reumple, atunci cand vei pompa apa.

Rata de reincarcare, numita randament, ar trebui sa fie de cel putin cinci galoane pe minut, pentru a putea sustine ca ai un put eficient.

Odata ce randamentul este suficient de bun, o pompa electrica cu o conducta de alimentare atasata si o conducta de apa din PVC sunt coborate pana la un punct de aproximativ 20 de metri deasupra fundului putului. Spatiul de mai jos permite acumularea sendimentelor.