Apele subterane sunt cunoscute si sub denumirea de ape freatice, ele reprezentand resurse importante pentru locuitorii din Romania si nu numai. Avand in vedere bogatia apelor subterane, dar si proprietatile incredibile ale acestor resurse, solicitarile pentru foraje puturi apa se afla intr-o continua crestere.
Continutul microbiologic al acestor resurse regasite la mare adancime impresioneaza atat specialistii care le analizeaza, cat si locuitorii din regiunile binecuvantate cu astfel de bogatii. Comparativ cu resursele acvatice identificate la suprafata pamantului, apele freatice se remarca prin gradul crescut de compusi si molecule biologice benefice organismului, dar si printr-o capacitate uimitoare de a-si mentine caracteristicile la un nivel cat se poate de constant. De aici si solicitarile tot mai dese ale locuitorilor pentru foraje puturi apa, provenite omogen de pe intreg teritoriul tarii.
Totusi, aceste ape dulci care nu sunt omogen distribuite pe suprafata tarii noastre se evidentiaza si printr-un continut propice in minerale si saruri, mult peste cel propus de apele de suprafata, dar si printr-un risc diminuat de poluare, ele neputand fi afectate la fel de usor de catre factorii chimici, fizici si biologici gestionati deficitar de omul contemporan. O alta caracteristica importanta transforma apele subterane in resursele perfecte pentru exploatarea prin foraje puturi apa, aceasta constand in simplitatea procesului de potabilizare. In majoritatea situatiilor, pentru indeplinirea tuturor conditiilor de siguranta este nevoie de masuri minimaliste, traduse prin desfasurarea proceselor comune de dezinfectie.
Resursele subterane care ofera premise excelente pentru implementarea forajelor particulare cu scop casnic sau industrial pot fi clasificate in functie de modalitatea de scurgere sau de cantonare catre mediul subteran, aceste procese realizandu-se fie prin infiltratia naturala a precipitatiilor provenite din atmosfera, fie prin incursiunile apelor de suprafata catre regiunile ce le incadreaza in relief, respectiv malurile, dar si prin procesul de condensare a vaportilor de apa.
Prima clasa este reprezentata de cursurile subterane care se formeaza in rocile brazdate de fisuri sau in blocurile carstice. A doua clasa contine stratele acvifere subterane care se gasesc la o adancime de pana la 40 de metri. Ele sunt urmate de stratele acvatice existente in soluri la peste 40 de metri, care pot fi exploatate doar prin intermediul tehnicilor performante de forare put. Specialistii companiei Leo Foraje se ocupa de foraje puturi apa de mica, medie sau mare adancime, utilajele valorificate in cadrul interventiilor noastre ajungand pana la 500 de metri adancime.
O alta clasa a resurselor acvatice este cea a izvoarelor care s-au definitivat prin influenta directa a apelor existente la suprafata mediului terestru, formarea lor fiind favorizata de conditiile geomorfologice specifice unor anumitor tipuri de reliefuri. In Romania, resursele acvatice subterane pot fi caracterizate in functie de doua tipuri de niveluri obtinute in urma clasicelor foraje pentru puturi. Primul este insotit de atributul “liber” si se refera la faptul ca nivelul apei este mentinut la nivelul initial, intalnit inainte de executarea forajului.
Celalalt tip de nivel obtinut prin forare put este cel sub presiune, iar acest atribut se traduce prin faptul ca nivelul apei ajunge la un nivel semnificativ mai mare decat cel intalnit inainte de executarea forajului. Tot din perspectiva nivelului apei, exista cursuri subterane numite arteziene, nivelul lor depasind in mod firesc suprafata solului in momentul in care sunt exploatate, dar si cursuri ascendente, al caror nivel nu-l depaseste pe cel al solului.
Foraje puturi de mica adancime – acestea sunt executate cu sprijinul unei instalatii manuale, in constructia fiecarui ansamblu din metal sau PVC tinandu-se cont de debitul asteptat, de adancimea la care se foreaza (20, 30 sau 40 de metri), precum si de gradul de exploatare in viitor, dependent la randul sau de scopul proiectului: foraje puturi de uz industrial sau casnic. Cand vorbim despre preturi pentru acest tip de foraje mentionam ca variabile tubulatura sau burlanele utilizate in executarea putului, materialele acoperind o varietate de metale si PVC-ul.
Foraje puturi de medie adancime – executate la adancimi de peste 40 de metri, acestea pot fi realizate cu ajutorul a numeroase tehnologii de actualitate, cele mai solicitate fiind cele uscate, semimecanice, hidraulice cu circulatie inversa sau directa, cu ciocan de fund sau mixte. Pentru stabilirea tehnicii de forare put si a grilei de preturi pentru forajele de medie adancime, specialistul companiei noastre tine cont de constitutia si consistenta solului, de relieful existent in zona respectiva si de parametrii pe care viitorul proprietar ii asteapta de la instalatia sa. La o privire de ansamblu se poate observa faptul ca aceasta clasa de foraje puturi apa furnizeaza cel mai mare procent din apa menajera solicitata de locuitorii care nu sunt racordati la sistemele centralizate.
Foraje puturi de mare adancime – in cea mai mare parte, adancimile vizate sunt de pana in 500 de metri, insa exista si regiuni particulare in care solicitarile clientilor nostri pot ajunge chiar la 800 de metri. Pentru executarea forajelor la astfel de adancimi este necesara instalatia hidraulica, acompaniata de un amplu studiu geomorfologic asupra zonei respective, ceea ce implica preturi mai ridicate. Daca exista potential acvifer, iar reperele litologice permit interventiile antropice, specialistii nostri sunt gata sa execute si cele mai complexe proiecte pentru foraje puturi apa de mare adancime.
Foraje puturi LEO
0766.916.855
0765.170.775
0732.425.239
contact@forajeputurileo.ro
www.forajeputurileo.ro