Necesitatea serviciului de denisipare put survine in urma acumularilor frecvente de sedimente, respectiv de particule solide fine: nisip, pietris sau argila, in stratul de apa ce urmeaza a fi exploatat in scop casnic sau industrial. Atingand un procent considerabil, aceasta cantitate a sedimentelor devine nociva pentru organismul uman, gradul ridicat de impuritati de la nivelul apei menajere afectand aportul de saruri si minerale pe care aceasta resursa il ofera organismului.
In functie de unitatea geografica din care face parte un judet , acesta poate fi caracterizat de soluri nisipoase, care prezinta prin definitie un deficit la nivelul nutrientilor. De asemenea, aceasta clasa de soluri este predispusa la drenare. O a doua clasa de soluri este cea a namolurilor, cu un continut de argila ce atinge un procent maxim de 10 %. In contextul cultivarii in exces a acestor tipuri de soluri exista o predispozitie mai mare ca gradul lor de compactivitate sa creasca, de aici si imposibilitatea de a inflitra apa cu usurinta printre particulele sale.
Cu un continut mai bogat in argila se pozitioneaza urmatoarea clasa de soluri, care poarta denumirea de “lutoase”. O particularitate a acestora este ca prezinta deasupra o crusta suficient de tare astfel incat exploatarea lor sa fie ingreunata. Cu o nuanta cromatica mai inchisa, solurile argiloase constituie urmatoarea clasa importanta cu o distributie omogena pe teritoriul tarii noastre, continutul in argila ajungand uneori la 40 %. Desi sunt facil de cultivat si apreciate in segmentul agricol, acestea faciliteaza colmatarea forajelor de uz casnic sau industrial. Argilele grele intruchipeaza ultima clasa a solurilor din Romania, ele fiind apreciate prin prisma continutului ridicat in humus – compusul ce asigura fertilitatea unui sol.
Compania noastra va pune la dispozitie serviciul de denisipari puturi apa, acesta presupunand extragerea precisa a sedimentelor acumulate in cadrul stratului de apa ce urmeaza a fi pompat pentru uzul casnic sau industrial. In mod natural, particulele fine de nisip, pietris si argila sunt acelea care scad dramatic calitatea debitului receptionat, tocmai pentru ca particulele de dimensiuni mai mari se acumuleaza in jurul coloanei filtrante, constituind un asa zis filtru “natural”.
Innisiparea este un proces firesc, mult mai prezent in regiunile caracterizate de soluri argiloase si lutoase, insa cauzele colmatarii nu se rezuma doar la predispozitia oferita de compozitia solurilor, ci si la maniera in care forajul este exploatat, la frecventa interventiilor pentru denisipari puturi apa si la particularitatile de constructie.
Indiferent daca s-a mizat pe o arhitectura din PVC sau metal, buna functionare a unui foraj presupune respectarea unui calendar precis pentru denisipari puturi apa, astfel incat procentul de impuritati sa nu creasca la o cota alarmanta, ce ar putea ruina instalatia. Astfel, debitul scazut si cantitatea masiva de particule fine de nisip si argila din apa menajera pot constitui consecintele directe ale unei functionari deficitare la nivelul sistemului de pompare, o dovada certa a colmatarii coloanei filtrante, dar si a executiei primare de o calitate indoielnica.
Specialistii din echipa Foraje Leo cunosc parametrii ce intervin in stabilirea unui calendar optim pentru denisipari puturi. Astfel, se va tine cont de constructia incipienta a putului, de adancimea la care s-a realizat forarea, de gradul de permeabilitate al margaritarului folosit si de diametrul tubulaturii. Dupa analiza si verificarea minutioasa a echipamentelor de pompare si a aportului de impuritati din debitul curent oferit de put, personalul nostru va alege metoda optima de interventie pentru initierea procesului de denisipare put.
Executarea profesionala a denisiparilor intra in aria noastra de activitate, de-a lungul timpului specialistii Leo Foraje devenind cunoscuti si apreciati pe teritoriul Romaniei pentru ca raspund cu brio tuturor solicitarilor. Pentru ca serviciile noastre de denisipari puturi sa fie accesibile oricarui locuitor, realizam in mod constant investitii la nivelul utilajelor si tehnologiilor folosite pentru denisipari, in momentul de fata punand la dispozitia clientilor nostri doua procedee specifice de denisipare.
Primul, adaptat forajelor de mica adancime, poarta denumirea de lacarit si este valorificat in contextul in care adancimea nu permite interventia cu pompa Mamuth. Unealta folosita in cadrul acestui proces manual este lingura de foraj, el fiind urmat de un proces de limpezire a apei.
Cel de-al doilea proces pe care vi-l punem la dispozitie pentru repunerea in functiune a forajului este cel care valorifica pompa Mamuth, principiul de functionare al acestuia bazandu-se pe un debit semnificativ de aer, care este pompat cu scopul de a desprinde sedimentele care au condus la colmatarea putului de apa. Ca o denumire alternativa, pompa Mamuth este cunoscuta si sub apelativul de instalatie aer -lift, eficienta ei fiind remarcabila in cazul forajelor de medie sau mare adancime
Foraje puturi LEO
0766.916.855
0765.170.775
0732.425.239
contact@forajeputurileo.ro
www.forajeputurileo.ro