Pasii importanti in cadrul forarii unui put sunt amplasarea, forarea propriu-zisa, precum si testarea putului. Realizand acesti pasi cu responsabilitate, va spori foarte mult sansele de a avea un cut purat, fiabil si productiv care sa iti satisfaca nevoile.

Lucrarile de executare a unui foraj de put

Explorarea apelor subterane este esentiala atunci cand se foreaza un put. Excesul de apa de ploaie se aduna in sol si stanca sub suprafata pamantului si se acumuleaza in zone de saturatie numite acvifere. Un put este o gaura perforata in acvifer. O mica parte din apa subterana poate fi pompata la suprafata pentru a fi folosita de oameni. Este adevarat ca orice patrundere a unui acvifer va produce apa, dar cantitatea de apa produsa intr-un put poate fi uneori foarte mica. Astfel de puturi ofera insa o cantitate adecvata de apa pentru uz casnic sau in gospodarie. Daca un put furnizeaza si apa de irigare, atunci este de obicei mai productiv.

Au fost elaborate metode stiintifce pentru localizarea puturilor care vor patrunde in zonele de roci fracturate. Gaurile situate pe o zona de rupere fracturata vor produce cantitati mult mai mari de apa dacat puturile forate in zona in care piatra nu este fracturata. Gasirea intersectiei a doua zone fracturate poate fi o procedura costisitoare, care necesita mult timp. Numai geologi si ingineri cu pregatire in interpretarea foto aeriana si hidrogeologie sunt calificati sa localizeze fantanile prin tehnica de urmarire a fracturilor.

In plus fata de considerentele de amplasare discutate mai sus care se refera la gasirea unei cantitati adecvate de apa, puturile ar trebui amplasate la cel putin 50 de picioare de canale si rezervoare septice, la cel putin 100 de picioare de pasuni, campuri de absorbtie pe canale, sicel putin 25 de picioare de silozuri. Zonele in care apele subterane ajung la mai putin de 10 metri de suprafata solului ar trebui, de asemenea, evitate.

Forarea unui put este mai mult decat realizarea unei gauri in pamant. Un put finisat va consta dintr-o taietura de foraj in acvifer la un diametru suficient de mare pentru a accepta carcasa pentru puturi care va primi pompa. De aceea, deciziile privind cat de mare trebuie sa fie pompa trebuie facute inainte de a incepe sa gauresti pamantul. O carcasa de 6 inci va primi pompe care pot pompa pana la 100 de galoane pe minut.

Daca doresti sa pompezi mai mult de 100 de gpm va fi nevoie de o carcasa de 8 inci.

Gaurile de foraj pot fi forate cu ajutorul oricaruia dintre instalatiile de gaurit. Dupa ce orificiul a fost forat, ecranul sondei trebuie instalat in zona de productie. Inelul dintre gaura si carcasa trebuie umplut cu mortar.