Forajele castiga din ce in ce mai mult teren, constatare ce se reflecta in numarul competitiv de firme ce presteaza astfel de servicii. Serviciile sunt variate, iar promovarea acestora reflecta evolutia activitatii. La momentul actual se poate vorbi de distinctia dintre fantana si put, definita printr-o lentila tehnica, precum si de procedeul prin care acestea sunt realizate, fapt deloc de interes pentru cei ce solicitau, cu ani in urma, acest tip de servicii.

Si pentru ca tot am amintit de distinctia dintre fantana si put, tehnic vorbind, fantana este un bazin ce se alimenteaza din panza freatica, izvoare subterane si precipitatii (care prezinta principalul dezavantaj ca de multe ori, panza freatica se inteapa, nivelul hidrautic urcand 1, 2 metri din cauza presiunii), in timp ce putul forat trebuie sa strapunga panza freatica (ce se acumuleaza cu un debit constant din diverse surse), iar (ne)limitarea resursei de apa este data de cat de multa apa se scoate din acel put. O simpla analogie intre cele doua arata ca fantanile sunt alegerea potrivita in cazul in care se doreste volum si calitate a apei, insa costul unei astfel de lucrari este ridicat, in timp ce puturile forate sunt preferate de aceia care nu urmaresc sa depaseasca o adancime de 20m pentru a beneficia de resurse de apa. Indiferent ce alegeti, studiile preliminare de teren in scopul cunoasterii litologice, a conditiilor tectonice si hidrologice se impun inainte de orice lucrare ce poate detemina schimbari complexe asupra terenului pe care se face forarea.

Forajele capata contur si in mediul urban, echivaland, aproape, cu mediul rural, in care astfel de lucrari erau la mare cautare, iar aceasta situatie se reflecta intr-o serie de avantaje:

  • asigura instalarea de conducte de drenare pana la adancimi dorite / convenabile pentru cel ce solicita lucrarea;
  • fac fata alunecarilor de teren;
  • permit inserarea de nisip sau pietris in scopul refacerii terenului afectat de alunecare;
  • asigura garantia eficientizarii din punct de vedere tehnic si economic al investiei facute;
  • sunt efectuate in conditii ecologice (prin tubulatura PVC ecologica), pentru a obtine apa potabila, filtrata natural.

Forajele pot fi solicitate de oricine doreste sa beneficieze de resursele de apa aflate in terenul locuintei sale si nu numai. Inainte de a demara acest proces, informati-va cu privire la avantajele fiecarui tip de foraj, luand in calcul si nevoile pe care le aveti. Si, nu in ultimul rand, apelati la o echipa profesionista.