Mai presus de orice, trebuie sa stiti ca apa nu se gaseste niciodata in stare pura in natura. Atat apele subterane cat si cele de suprafata pot contine multi constituienti, inclusiv minerale, microorganisme, gaze, materiale organice sau anorganice. Unele sunt prezente acolo in mod natural, altele sunt introduse de oameni, prin activitatea antropica.

Natura chimica a apei se schimba continuu, pe masura ce trece prin ciclul hidrologic. Desi chimia apelor subterane depinde in mare parte de compozitia initiala a apei, cele mai importante schimbari la nivelul acesteia au loc in sol. Apa subterana poate dizolva substantele pe care le intalneste sau poate depozita o parte din ingredientele sale in cadrul traseului parcurs spre suprafata.

Eventuala calitate a apei freatice depinde si de tipurile de formatiuni de roca ori de tipul de sol prin care curge. Astfel, apa subterana din unele zone poate fi prea sarata sau poate contine prea mult bicarbonat de sodiu pentru uzul casnic ori pentru irigare.

Continutul de fier poate fi ridicat in anumite regiuni, insa acesta nu face apa inutilizabila, ci poate cauza o neplacere din cauza colorarii, gustului si mirosului sau. Este recomandabil ca apa sa fie testata pentru a fi determinata calitatea sa, astfel incat ea sa fie una adecvata pentru utilizare.

Cum sa va protejati sursa de apa:

  • Manipulati chimicalele intr-un mod responsabil
  • Protejati-va resursele de apa de scurgerile lichidelor auto
  • Ingrijiti corespunzator sistemele septice
  • Utilizati produse lipsite de agenti chimici toxici pentru gazon si gradina
  • Protejati zona din jurul puturilor
  • Mizati intotdeauna pe serviciile unor contractori licentiati in executarea puturilor de apa si a denisiparilor
  • Verificati si intretineti periodic puturile pentru a preveni contaminarea